Μπακαλιάρος παστός με 2 ειδών σκορδαλιές
Μπακαλιάρος παστός με 2 ειδών σκορδαλιές, με ψωμί και με πατάτα για να διαλέξετε όποια σας αρέσει περισσότερο. Μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Ένα πατροπαράδοτο πιάτο που φτιάχνετε κατ' εξοχήν την 25η Μαρτίου σύμφωνα με την ελληνική παράδοση και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Μια και η 25η Μαρτίου πλησιάζει σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή για να φτιάξετε εύκολο και γρήγορα ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο, τηγανιτό μπακαλιάρο σε κουρκούτι με σκορδαλιά που μπορείτε να το γευτείτε και όλες τις εποχές του χρόνου στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
Για τον μπακαλιάρο
1 κιλό μπακαλιάρο παστό, καθαρισμένο, ξαλμυρισμένο, κομμένο σε μερίδες
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
Για το κουρκούτι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
300 ml μπύρα
1/2 κ.γ. αλάτι-2 πρέζες πιπέρι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για την σκορδαλιά με ψωμί
300 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
3-4 κ.σ. σκόρδο πολτοποιημένο
120 ml ελαιόλαδο
40 ml λευκό ξύδι
1 λεμονιού το χυμό
αλάτι
Για τη σκορδαλιά με πατάτα
800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες με μικρά κομμάτια
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
3-4 σκελίδες σκόρδο (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
190 ml ελαιόλαδο
50 ml ξύδι κατά προτίμηση από λευκό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τον μπακαλιάρο: Κόβετε τα πτερύγια και αφαιρείτε τη πέτσα από τον μπακαλιάρο. Μετά τον κόβετε σε μερίδες και το ξαλμυρίζετε σε μπόλικο νερό για 1½ μέρα αλλάζοντας το νερό ανά 4-5 ώρες περίπου. Για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα ξαλμυρίσματος μετά τη 1 μέρα τον δοκιμάζετε ανά διαστήματα. Μετά τον ξεπλένετε και τον βάζετε σε σουρωτήρι.
Πριν το τηγάνισμα πιέζετε τα κομμάτια μπακαλιάρου με τα χέρια σας για να φύγουν τα περιττά υγρά και μετά τα βουτάτε, ένα τη φορά, σε μπολ με τα 200 γρ. αλεύρι και τα αλευρώνετε και από τις 2 πλευρές. (Το αλεύρωμα είναι αναγκαίο για να κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στον μπακαλιάρο). Τα τινάζετε ελαφρώς να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Για το πανάρισμα: Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι και τη μπύρα και τα ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν και έχετε έναν πηχτό χυλό. Εν το μεταξύ, ρίχνετε μπόλικο σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κάψει βουτάτε μέσα στο χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα κρατάτε λίγο όρθια να φύγει το περίσσιο κουρκούτι και τα τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Τηγανίζετε 1-2 κομμάτια τη φορά για να μην “πέσει” η θερμοκρασία του λαδιού. Τα βγάζετε και τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για τη σκορδαλιά με ψωμί: Μουλιάζετε σε νερό το ψωμί, το στραγγίζετε καλά με τα χέρια σας και το μεταφέρετε σε μπλέντερ. Προσθέτετε το σκόρδο (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας), το αλάτι, το μισό ξύδι, το μισό λεμόνι, αλάτι και το μισό ελαιόλαδο και τα χτυπάτε για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο από το υπόλοιπο ξύδι και λεμόνι, χτυπάτε να ενσωματωθούν και μετά από δοκιμή βάζετε και το υπόλοιπο ξύδι και λεμόνι και αν απαιτείται επιπλέον αλάτι. Ξαναχτυπάτε για σχεδόν 1 λ και σερβίρετε αμέσως τη σκορδαλιά σας μαζί με τον μπακαλιάρο ζεστό.
Για τη σκορδαλιά με πατάτα: Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό ρίχνετε το αλάτι και τις πατάτες και τις βράζετε για 20-30 λ. από την ώρα βρασμού, ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως ανάλογα με το μέγεθος που τις κόψατε. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζετε καλά και τις αφήνετε στην άκρη για 3-4 λ να εξατμιστεί η πολλή υγρασία τους.
Εν τω μεταξύ ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε καλά μέχρι να διαλυθεί πλήρως το σκόρδο. Μετά μεταφέρετε τις πατάτες σε μπολ και τις πολτοποιείτε με το εργαλείο για πουρέ.
Προσθέτετε στο μπολ και το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύετε πολύ καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε ώστε να επιτύχετε το αποτέλεσμα προτίμησής σας σε όλα τα υλικά της. Σερβίρετε αμέσως τη σκορδαλιά με τον ζεστό μπακαλιάρο.
Πηγή: sintayes.gr
ΓΛΥΚΙΑ
Μους με χαλβά του μπακάλη με κανέλα
250γρ. χαλβά με γεύση βανίλια, θρυμματισμένο
300γρ. φυτική κρέμα
4 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Χτυπάτε τη φυτική κρέμα στο μίξερ μέχρι να σφίξει.
Ρίχνετε το χαλβά σε ένα μούλτι, προσθέτετε το ταχίνι, ½ κουτ. γλυκού από την κανέλα και τον πολτοποιείτε.
Ενώνετε με τη βοήθεια μιας μαριζ τα δύο μίγματα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μοιράζετε το τελικό μίγμα σε ποτήρια πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη κανέλα και βάζετε το γλυκάκι στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή
Πηγή: olivemagazine.gr
Καλή επιτυχία!!
0 Σχόλια