Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά ρύζι και κρέμα αυγολέμονο
Υλικά συνταγής
10 μεγάλα κολοκυθάκια
Για τη γέμιση:
600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
110 γρ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου διόσμου
¼ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
⅓ ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 αυγό χτυπημένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη κατσαρόλα:
1 λίτρο ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση από 1 ζωμό ζελέ ψυγείου)
1-2 λεμονιών το χυμό
⅓ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για τη κρέμα αυγολέμονο:
3 κρόκοι αυγών
½ φλ. τσαγιού κρύο ζωμό λαχανικών ή κρύο νερό
αλάτι πιπέρι
3 κ.σ. κορν φλάουρ
2 ½ φλ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό (αν δεν επαρκεί προσθέτετε extra ζωμό λαχανικών)
1-2 λεμονιών το χυμό
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τα κολοκύθια και, με το ειδικό εργαλείο. Αδειάζετε τη ψίχα τους, κατά μήκος. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά σας και βάζετε το ζωμό να βράσει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ζυμώνετε με τα χέρια σας για τουλάχιστον 3 λ για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα υλικά και οι γεύσεις.
Γεμίζετε, με τα δάχτυλά σας, τα κολοκύθια με τη γέμιση και τα στρώνετε, το ένα δίπλα στο άλλο σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα. Αν σας περισσέψει μείγμα γέμισης, το πλάθετε σε μακρόστενα γιουβαρλάκια ή στρογγυλούς κεφτέδες και τα τοποθετείτε ανάμεσα στα κολοκύθια. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Αν ο ζωμός δεν καλύψει τα κολοκυθάκια προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
Τοποθετείτε πάνω από τα κολοκυθάκια ένα πιάτο ανάποδα, βάζετε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, τη σκεπάζετε με το καπάκι της και μαγειρεύετε τα κολοκυθάκια σας για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην παραβράσουν.
Όταν θα είναι έτοιμο το φαγητό σας, αφαιρείτε με προσοχή το ζωμό του έχει μείνει στο φαγητό και τον βάζετε σε ένα μπολ. Για να μεταφέρετε όλο το ζωμό προφανώς θα χρειαστείτε βοήθεια από δεύτερο άτομο το οποίο θα κρατάει το πιάτο σφιχτά για να μη πέσουν τα κολοκύθια και εσείς θα αναποδογυρίσετε τη κατσαρόλα για να χυθούν οι ζωμοί της στο μπολ. Τον αφήνετε την άκρη να χλιαρίνει και αρχίζετε τη διαδικασία για τη κρέμα αυγολέμονο.
Για τη κρέμα αυγολέμονο: Βάζετε τους κρόκους σε ένα μπολ και τους χτυπάτε ελαφρώς. Διαλύετε το κορν φλάουρ στο ½ φλ. κρύο ζωμό ή νερό, τα ανακατεύετε και μεταφέρετε το μείγμα σε μικρή κατσαρόλα ή σε μπεν μαρί. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και τα βάζετε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζουν, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει και έχετε μια ελαφριά κρέμμα.
Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα με ζωηρές κινήσεις με το σύρμα, μέχρι να λιώσει και ενσωματωθεί το βούτυρο. Μην αφήσετε τη κρέμα να βράσει πολύ για να πήξει, γιατί όσο κρυώνει θα πήζει περισσότερο από μόνη της.
Σερβίρετε τα κολοκυθάκια σας περιχυμένα με τη κρέμα αυγολέμονο ή τα σερβίρετε σκέτα και σερβίρετε χωριστά τη κρέμα αυγολέμονο σε μπολ ή σαλτσιέρα. Καλή σας όρεξη!
Πηγή: sintayes.gr
ΓΛΥΚΙΑ
Καζάν Ντιπί πανεύκολο και πεντανόστιμο με 5 υλικά
Καζάν Ντιπί. Ένα εξαιρετικά νόστιμο γλυκό, που θα βρείτε πολύ εύκολα στη Πόλη, με μια υπέροχη και μοναδική καμένη κρέμα που δίνει τη χαρακτηριστική και πολύ ωραία γεύση σε αυτό το υπέροχο μικρασιάτικο γλυκό. Καζάν ντιπί σημαίνει «ξύσιμο του καζανιού», δηλαδή η καμένη κρέμα στον πάτο του καζανιού. Μια συνταγή του που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε και να είστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστείτε με την υπέροχη υφή και γεύση του.
Υλικά συνταγής
2 κιλά πρόβειο γάλα κρύο
160 γρ. νισεστέ
320 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανιλίνες
120 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνετε το γάλα σε μια κατσαρολίτσα και το νισεστέ σε ένα μέτριο μπολ. Με μια μικρή κουτάλα παίρνετε λίγο από γάλα, περίπου 3 κουταλιές, το ρίχνετε μέσα στο μπολ με το νισεστέ και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως το νισεστέ, ενσωματωθεί και έχετε ένα λείο υδαρές μείγμα.
Προσθέτετε τη κρυσταλλική ζάχαρη μέσα στη κατσαρολίτσα με το γάλα και τα ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συχνά με σύρμα μέχρι να πάρουν βράση. Μετά προσθέτετε το μείγμα νισεστέ και ανακατεύετε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Ρίχνετε και τις 2 βανιλίνες, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 24 εκ. ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η βάση του τηγανιού και πάνω από την άχνη ρίχνετε όλη τη κρέμα, σταδιακά λίγη τη φορά, φροντίζοντας και πάλι να καλυφθεί όλη τη επιφάνεια του τηγανιού.
Βάζετε το τηγάνι στη φωτιά και το βράζετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-7 λ. Μόλις αρχίζουν να βγαίνουν καφέ φυσαλίδες το γλυκό σας είναι έτοιμο. Διαφορετικά, βουτάτε ένα κουτάλι μέχρι τη βάση του τηγανιού για να βεβαιωθείτε ότι έλιωσε η καραμέλα και θα βρίσκετε μέσα στο κουτάλι λιωμένη.
Αποσύρετε το Καζάν Ντιπί σας από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, ιδανικά για ένα ολόκληρο βράδυ. Πριν το σερβίρετε “περνάτε” ένα μαχαίρι περιμετρικά ανάμεσα στα τοιχώματα του τηγανιού και του γλυκού και μετά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Σημείωση: Το αυθεντικό Καζάν Ντιπί γίνεται με βουβαλίσιο γάλα που είναι ένα παχύ λιπαρό γάλα. Επειδή είναι δύσκολα να το βρούμε στην Ελλάδα στη συνταγή προτείνεται το πρόβειο που είναι πιο “παχύ” από το αγελαδινό. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και αγελαδινό γάλα αν είναι στις προτιμήσεις σας και για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να αντικαταστήσετε τα 500-600 ml αγελαδινού γάλακτος με αντίστοιχη ποσότητα κρέμας γάλακτος.
Πηγή: sintayes.gr
Καλή επιτυχία!!
0 Σχόλια