Χοιρινό κοκκινιστό και κριθαράκι με πιπεριές και ντομάτα & Εκμέκ κανταΐφι στο ποτήρι!!

 


Χοιρινό κοκκινιστό και κριθαράκι με πιπεριές και ντομάτα 


Ένα πεντανόστιμο χοιρινό που λιώνει στο στόμα βρασμένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένο με καπνιστή πάπρικα και πορτοκάλι, σερβιρισμένο με λαχταριστό κριθαράκι με πιπεριές και ντομάτα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να σερβίρετε στην οικογένειά σας στο καθημερινό τραπέζι; Μια συνταγή που σας συστήνουμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

Για το χοιρινό
800 γρ. χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μεσαία κομμάτια)
3 κ.σ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα 
2 κούπες από συσκευασία “Ντομάτα ψιλοκομμένη” ή συσκευασία “Ντοματάκια ολόκληρα”, ψιλοκομμένα με τους χυμούς τους
3 κούπες ζωμό λαχανικών 
2 κ.γ. φασκόμηλο αποξηραμένο ή 5-6 φύλλα φρέσκο 
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το κριθαράκι
2 συσκευασίες (500 γρ. η μια) κατεψυγεμένες, “Κριθαράκι με πιπεριές & ντομάτες” ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
6 κ.σ. ελαιόλαδο
160 ml σάλτσα από το χοιρινό ή ζωμό κότας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για το χοιρινό: Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα, με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο λαδώνετε το κρέας, το αλατοπιπερώνετε και το τσιγαρίζετε, χωρίς να προσθέσετε έξτρα ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, ιδανικά σε 2 δόσεις για να μην ρίξετε τη θερμοκρασία και το κρέας βράσει.

Όταν το κρέας θωρακιστεί και πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα απ” όλες τις πλευρές το αφαιρείτε προσωρινά από τη κατσαρόλα, με τρυπητή κουτάλα, και το μεταφέρετε σε μπολ. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 4-5 λ. 

Στη συνέχεια επαναφέρετε το κρέας στη κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι και την καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να μην βλέπετε άσπρα σημεία από το αλεύρι στην κατσαρόλα και μετά δυναμώνετε την θερμοκρασία σε υψηλή.

Προσθέτετε τη σάλτσα τομάτας, το ζωμό λαχανικών, το φασκόμηλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για 1:15 ώρα έως 1: 30 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, ανακατεύοντας περιστασιακά κατά τη διάρκεια του βρασίματος. 

Για το κριθαράκι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε το περιεχόμενο των συσκευασιών με το κριθαράκι, χωρίς να τα ξεπαγώσετε, μαζί με το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 6-8 λ.

Στη συνέχεια προσθέτετε 160 ml από την κοκκινιστή σάλτσα του χοιρινού ή ζωμό κότας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της για 10-12 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνετε το κριθαράκι να “ξεκουραστεί” με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 5 λ στη συνέχεια το ανακατεύετε να “αφρατέψει” και το σερβίρετε αμέσως με το κοκκινιστό χοιρινό σας. Καλή σας όρεξη! 

Πηγή: sintayes.gr 

ΓΛΥΚΙΑ 

Εκμέκ κανταΐφι στο ποτήρι 


Υλικά συνταγής

Για το φύλλο κανταΐφι
250 γρ. φύλλο κανταΐφι
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη κρέμα
65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. νισεστέ (κορν φλάουερ)  
2 πρέζες αλάτι
640 ml γάλα
1 μεγάλο αυγό
2 βανιλίνες

Για το σιρόπι
250 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 βανιλίνη

Για το γαρνίρισμα 
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά, παγωμένη από το ψυγείο
αποξηραμένα φρούτα ή φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα ή ξηρούς καρπούς θρυμματισμένους

Εκτέλεση συνταγής

Για τη κρέμα: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη, το νισεστέ και το αλάτι και τα ανακατεύετε. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το 1/3 του γάλακτος και το αυγό, τα χτυπάτε καλά με σύρμα και μετά προσθέτετε και το μείγμα νισεστέ και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. 

Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα. Μόλις κάψει καλά, χωρίς να πάρει βράση, προσθέτετε το μείγμα αυγού νισεστέ και ανακατεύετε διαρκώς, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τις βανιλίνες και ανακατεύετε.

Καλύπτετε τη κρέμα με μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να ακουμπά πάνω στη κρέμα για να μη δημιουργηθεί κρούστα. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι.

Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και κοχλάσει. Μετά ρίχνετε το χυμό λεμονιού και τη βανιλίνη και το αφήνετε να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 5 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. 

Για το φύλλο κανταΐφι: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το φύλλο κανταΐφι και το ανοίγετε πολύ καλά με τα χέρια σας. Μετά το περιχύνετε με το μισό λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε να μαλακώσει. Στη συνέχεια το μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το απλώνετε ομοιόμορφα στη βάση του και το “πατάτε” καλά με τα χέρια σας.

Το ραντίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο και όσο ακόμα είναι καυτό το φύλλο κανταΐφι το σιροπιάζετε, με μια κουτάλα ομοιόμορφα, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη να απορροφηθεί τελείως το σιρόπι. 

Όταν το φύλλο κανταΐφι “ρουφήξει” το σιρόπι με την βοήθεια ενός ποτηριού (το ποτήρι που θα το σερβίρετε) το κόβετε σε κομμάτια και τοποθετείτε τα κομμάτια που κόψατε στη βάση των αντίστοιχων ποτηριών. Από πάνω μοιράζετε και απλώνετε ισομερώς τη κρέμα. 

Για τη διακόσμηση: Χτυπάτε τη κρύα κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί που να στέκεται και να έχει την υφή γιαουρτιού. Τη βάζετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και δημιουργείτε “ροζέτες” πάνω στη κρέμα. Πάνω στις ροζέτες, πασπαλίζετε ξηρούς καρπούς ή τοποθετείτε αποξηραμένα φρούτα. 

Πηγή: sintayes.gr 
Καλή επιτυχία!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu