Γαρίδες με σκόρδο σε κρεμώδη σάλτσα παρμεζάνας
Υλικά συνταγής
500 γρ. γαρίδες φρέσκες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο
5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τσαγιού κρασί (ή ζωμό κότας) [*]
1 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά [**]
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι και τα κελύφη τους, προαιρετικά αφήνετε μόνο την ουρίτσα τους, και αφαιρείτε το εντεράκι τους με μια οδοντογλυφίδα. Τις στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τις βάλετε στο τηγάνι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε τις γαρίδες και τις τηγανίζετε για 1-1,5 λ από την κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις αφαιρείτε με τσιμπίδα από το τηγάνι και τις μεταφέρετε σε μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνετε και το σκόρδο και ανακατεύετε διαρκώς για περίπου 25-30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να μυρίσει. Μετά ρίχνετε το κρασί (ή ζωμό) και το αφήνετε να μειωθεί στο μισό ανακατεύοντας διαρκώς και “ξύνοντας” την βάση του τηγανιού για να βγάλετε τυχόν κομμάτια που έχουν κολλήσει.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 2-3 λ περίπου να πήξει ελαφρώς, ανακατεύοντας τακτικά. Μετά την αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε και την παρμεζάνα και ανακατεύετε για περίπου 1 λ ακόμα μέχρι να λιώσει τυρί και να δέσει η σάλτσα.
Στη συνέχεια προσθέτετε τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα, τις ανακατεύετε απαλά να καλυφθούν με τη σάλτσα και τις πασπαλίζετε με τον μαϊντανό. Δοκιμάζετε τη σάλτσα και αν απαιτείτε διορθώνετε το αλατοπίπερο. Τις σερβίρετε ζεστές με ζυμαρικό επιλογής σας ή με ρύζι πιλάφι. Καλή σας απόλαυση.
[*] Για το κρασί που θα χρησιμοποιήσετε προτείνουμε ένα ελαφρύ Chardonnay (Σαρτονέ) ή αν προτιμάτε ένα πιο γλυκό κρασί διαλέξτε ένα λευκό Moscato (Μοσχάτο).
[**] Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος με μειωμένα λιπαρά και όχι πλήρη ή μισό φλιτζάνι γάλα πλήρες + μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος πλήρης ή και να την αντικαταστήσετε με γάλα εβαπορέ ως υποκατάστατο για λιγότερα λιπαρά και θερμίδες χωρίς να χάσετε την απίστευτη γεύση της.
Πηγή: sintayes.gr
ΓΛΥΚΙΑ
Εκλέρ με κρέμα σαντιγί και γλάσο σοκολάτας
Υλικά συνταγής
Για τη γέμιση:
300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1-2 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Για το γλάσο σοκολάτας:
100 γρ. μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια
15 γρ. βούτυρο
Για τη ζύμη των σου:
50 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
2/3 φλ. τσαγιού αλεύρι
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου ή στους 200 βαθμούς στον αέρα και καλύψτε με λαδόκολα το ταψί του φούρνου.
Για τη ζύμη σου: Βάζετε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο και 2/3 φλ. κρύο νερό και βράζετε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έλθει σε σημείο βρασμού.
Χαμηλώνετε στη χαμηλή κλίμακα τη θερμοκρασία και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με αυγογδάρτη για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν μια πηχτή “μπάλα” που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
Παίρνετε 2 κ.γ. μείγμα από το χτυπημένα αυγά, τα προσθέτετε στη ζύμη και και ανακατεύετε δυνατά με το χέρι ή χτυπάτε με το “γάντζο” του μίξερ, μέχρι να έχετε μια καλά συνδυασμένη και γυαλιστερή ζύμη. Βάζετε σε κορνέ ένα ακροφύσιο του 1 εκ. και τοποθετείτε πάνω στη λαδόκολα “εκλέρ” των 12 εκ. περίπου με αρκετή απόσταση μεταξύ τους [6 εκ. τουλάχιστον]. Τα αλείφετε με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό.
Ψήνετε τα εκλέρ για 5 λεπτά. Μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 βαθμούς στον αέρα και ψήνετε για 8-10 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα κόβετε προσεκτικά οριζοντίως στη μέση, με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι. Τα μεταφέρετε και πάλι στο ταψί με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνετε για άλλα 5 λεπτά για να “στεγνώσουν” και εσωτερικά. Αν απαιτηθεί και δεύτερο ταψί επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.
Για τη γέμιση: Σε μεγάλο μπολ βάζετε τη κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε σε πηχτή σαντιγί.
Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
Για τη συναρμολόγηση: Βάζετε σε κορνέ ένα ακροφύσιο 1 εκ., βάζετε μέσα τη σαντιγί και τη τοποθετείτε ισόποσα στα μισά [κομμένα] εκλέρ. Τα σκεπάζετε με τα άλλα μισά [θα έχετε περίπου 16 τεμ.] και τα αλείφετε με τη λιωμένη σοκολάτα. Τα αφήνετε για 20 λεπτά περίπου στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η σοκολάτα και σερβίρετε.
Πηγή: sintayes.gr
Καλή επιτυχία!!
0 Σχόλια