Σουτζουκάκια Σμυρνέικα με πεντανόστιμο πιλάφι
Υλικά συνταγής
Για τη σάλτσα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/4 φλ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασί
3 φλ. τσαγιού Ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα σε χυμό ντομάτας κονσέρβας, μαζί με το χυμό τους ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα (“ζουλισμένα”) με το χέρι σας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. νιφάδες καυτερού πιπεριού, τσίλι ή μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι αν δεν βάλετε τσίλι ή μπούκοβο
1 κ.γ. βούτυρο
Για τα σουτζουκάκια
700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (ή μισός μοσχαρίσιος + μισός χοιρινός)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα στο μούλτι
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μεγάλο αυγό
1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.σ. πάπρικα
1-2 πρέζες κανέλα
3 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο ή 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο (προαιρετικά)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
3 κ.σ. λευκό κρασί
1/2-1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη (όσο απαιτηθεί)
Για το τηγάνισμα
αλεύρι για πανάρισμα + σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για το πιλάφι
1½ φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
60 γρ. κριθαράκι ψιλό (Risoni) ή μέτριο
2¼ φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση συνταγής
Για τη σάλτσα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε για ½ λ και ρίχνετε το κρασί και τα ντοματάκια μαζί με τους χυμούς τους και το πελτέ ντομάτας.
Ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και το κύμινο, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε τη σάλτσα σας για 10 λ περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Μετά ρίχνετε το τσίλι ή μπούκοβο και το βούτυρο, ανακατεύετε για ½ λ, αποσύρετε τη σάλτσα σας από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη.
Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια εκτός από τη τριμμένη φρυγανιά και τα ζυμώνετε πολύ καλά για να αναμιχθούν οι γεύσεις. Τέλος αρχίζετε να ρίχνετε τη τριμμένη φρυγανιά σταδιακά (ζυμώνοντας για να ενσωματωθεί μετά από κάθε προσθήκη) τόση φρυγανιά όση απαιτείται για να έχετε ένα σχετικά σφιχτό μείγμα κιμά που να πλάθετε εύκολα και να διατηρεί το σχήμα του. Μην ρίξετε πάρα πολύ και γίνουν πολύ σφιχτά.
Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λ, ιδανικά και 1 ώρα για να αναμιχθούν οι γεύσεις και σταθεροποιηθεί το μείγμα. Μετά πλάθετε σουτζουκάκια μεσαίου μεγέθους, περίπου 5-6 εκ. μήκος και 2,5-3 εκ. πλάτος και τα αλευρώνετε απ όλες τις πλευρές.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά σπορέλαιο, που να καλύπτει κατά 1,3 εκ. περίπου το τηγάνι, και σοτάρετε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρετε σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα, τοποθετώντας τα στη βάση της κατσαρόλας, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια στρώση.
Καλύπτετε τα σουτζουκάκια σας με τη σάλτσα ντομάτας, προσθέτετε και 1/2 φλ. ζεστό νερό, ανακινείτε τη κατσαρόλα να πάει παντού η σάλτσα, τη σκεπάζετε με το καπάκι της, και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 30 λ περίπου ή μέχρι να σωθεί η σάλτσα και γίνουν τα σουτζουκάκια.
Για το πιλάφι: Παράλληλα σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το μισό βούτυρο να κάψει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το κριθαράκι, ανακατεύοντας συχνά για 5-7 λ ή μέχρι να αρχίσει το κριθαράκι να παίρνει ένα καφέ χρώμα. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ.
Στη συνέχεια προσθέτετε το ζεστό ζωμό κότας, ανακατεύετε, και μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα με το καπάκι της, και σιγοβράζετε το ρύζι σας σε χαμηλή φωτιά για 20 λ περίπου ή όσο γράφει στις οδηγίες η συσκευασία του ρυζιού. 3 λ πριν γίνει το ρύζι, προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, το αφήνετε για 3 λ και μετά το σερβίρετε ζεστό.
Tip: Εναλλακτικά αντί να βράσετε τα σουτζουκάκια σας, τοποθετήστε τα σε μια ελαφρώς λαδωμένη γάστρα, σε μια στρώση, περιχύστε τα με τη σάλτσα τους, σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο, για 40-45 λ περίπου.
Πηγή: sintayes.gr
ΓΛΥΚΙΑ
0 Σχόλια