Καλαμαράκια γεμιστά της Πάρου & Χαλβάς με ταχίνι!!

 


Καλαμαράκια γεμιστά της Πάρου 



Υλικά συνταγής

1200 γρ. περίπου καλαμαράκια μεγαλούτσικα

9-10 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτά φετάκια

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλ.τσ. άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο

1 λεμονιού το χυμό

1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα σε κυβάκια

1/2 φλ.τσαγιού ρύζι καρολίνα

1/3 φλ.τσαγιού ούζο

1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρώντας τα πλοκάμια, τα οποία ψιλοκόβουμε χωριστά. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε γιά 2′ το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φρέσκο κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα γυρίζουμε μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να σωταριστούν λίγο με το λάδι τους.

Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 1/2 λεπτό στη φωτιά και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε λίγο να το πιεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Το βάζουμε 5 λ σε σουρωτήρι να στραγγίξει τα υγρά του, τα οποία κρατάμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζουμε με το μείγμα κάθε καλαμάρι κατά τα 3/4 και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος στη σειρά. Ρίχνουμε γύρω γύρω όσα υγρά άφησε η γέμιση και περιχύνουμε τα καλαμάρια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.

Τα ψήνουμε στο προθερμασμέο φούρνο γιά 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα γιά 30 λ με αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 30 λ. Ενδιαμέσως, τα γυρίζουμε και ελέγχουμε αν χρειάζονται λίγο νεράκι επιπλέον. 

Πηγή: sintayes.gr 


ΓΛΥΚΙΑ 


Χαλβάς με ταχίνι 



Υλικά συνταγής

1 κιλό ταχίνι βανίλια
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα
200 γρ. γλυκόζη
10 ml νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας


Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ταχίνι και την βανίλια, τα ανακατεύετε με σύρμα χειρός και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνετε τη γλυκόζη, τη ζάχαρη και το νερό, τα τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά και τα σιγοβράζετε μέχρι το σιρόπι/καραμέλα να φτάσει στους 120-125 βαθμούς.

Μόλις φτάσει στους επιθυμητούς βαθμούς αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά, ρίχνετε λίγο από το σιρόπι στο μείγμα με το ταχίνι και ανακατεύετε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ενσωματωθεί ρίχνετε σιγά-σιγά σε δόσεις και το υπόλοιπο σιρόπι μέσα στο μείγμα με το ταχίνι ανακατεύοντας διαρκώς μετά από κάθε προσθήκη.

Προσθέτετε στο μείγμα τα 150 γρ. από τα αμύγδαλα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνετε μια ορθογώνια φόρμα διαμέτρου 30×12 εκ., τη λαδώνετε καλά, αδειάζετε μέσα τα υπόλοιπα 50 γρ. αμύγδαλα που περίσσεψαν και από πάνω το χαλβά.

Απλώνουμε το χαλβά ομοιόμορφα στη φόρμα, ισιώνετε με την επιφάνειά του, καλύπτετε τη φόρμα με μεμβράνη και αφήνετε τον χαλβά σας για τουλάχιστον 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να στερεοποιηθεί. Μόλις στερεοποιηθεί τον ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντάς τον σε πιατέλα και τον σερβίρετε.

Τip: Φροντίζετε όταν ρίχνετε το σιρόπι/καραμέλα στο μείγμα με το ταχίνι να ανακατεύετε διαρκώς για να δημιουργηθούν οι κλασικές “ίνες” του χαλβά. 

Πηγή: sintayes.gr 

Καλή επιτυχία!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu