Ιμάμ Μπαϊλντί με αυθεντική Σμυρνέικη συνταγή & Εύκολος κορμός με σοκολάτα και κρέμα!!

 


Ιμάμ Μπαϊλντί με αυθεντική Σμυρνέικη συνταγή 


Ιμάμ Μπαϊλντί… Το πιο καλοκαιρινό “λαδερό” της παραδοσιακής κουζίνας μας. Μια υπέροχη, Σμυρνέικη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο, μεσογειακό και εξόχως καλοκαιρινό. Απολαύστε το !!!

Υλικά συνταγής

8 μελιτζάνες τσακώνικες
4-5 μεσαία ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες [*]
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
250 γρ. τριμμένες φρέσκες ντομάτες (ή ντοματάκια κονκασέ)
3 κ.σ. ντοματοπολτό
1 κ.σ. ζάχαρη
80 γρ. τυρί επιλογής σας (φέτα ή κασέρι ή γραβιέρα)
200 ml ελαιόλαδο ραφινέ ή σπορέλαιο για τηγάνισμα + 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τις μελιτζάνες: Kόψτε τα κοτσάνια και χαράξτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με τρεις παράλληλες μαχαιριές. Bάλτε αλάτι στις χαρακιές και αφήστε τες μια ώρα να ξεπικρίσουν, ξεβγάλτε τες με πολύ νερό και σκουπίστε τες για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και αφού κάψει τοποθετείτε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε για 3-4 λ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις ακουμπάτε σε ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας με την ανοιχτή πλευρά [χαρακιές] προς τα κάτω ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι. Συνεχίζετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Για τα κρεμμύδια & τη σάλτσα: Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε φέτες και τα σοτάρετε μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για τουλάχιστον 20-30 λ για να νοστιμίσουν και καραμελώσουν. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία σε άλλο τηγάνι, παράλληλα με το τηγάνισμα της μελιτζάνας. 

Προσθέτετε στο τηγάνι με τα σοταρισμένα κρεμμύδια τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και 1 κ.σ. ντοματοπελτέ. Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά, προσθέτετε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λ μέχρι να φύγουν τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση απ’ τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει. Παράλληλα τρίβετε το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.

Ετοιμασία για το φούρνο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Τοποθετείτε σε ευρύχωρο πυρέξ τις μελιτζάνες με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω και τις ανοίγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που μπορείτε να βάλετε τη γέμιση. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε μελιτζάνα και στο τέλος προσθέτετε από πάνω το τυρί που επιλέξατε (γραβιέρα/κίτρινο τυρί ή φέτα). Βάζετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ντοματοπολτό ανάμεσα στις μελιτζάνες για να κάνει σάλτσα και ρίχνετε το παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα τους.

Για το ψήσιμο: Βάζετε το Ιμάμ στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 45-50 λ. Αφαιρείτε το ταψί απ’ το φούρνο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβιριστεί. Το φαγητό αυτό σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδευόμενο από τυρί φέτα και φρέσκο κριτσανιστό ψωμί.

[*]Η αυθεντική Σμυρνέϊκη συνταγή είναι χωρίς σκόρδο,για πιο ελαφριά γεύση. Μπορείτε να το αφαιρέσετε ή όχι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. 

Πηγή: sintayes.gr 

ΓΛΥΚΙΑ 

Εύκολος κορμός με σοκολάτα και κρέμα 


Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα γευστικότατο, αφράτο και δροσερό κορμό με γέμιση μπισκότα κανέλας και κρέμα σαντιγί, με επικάλυψη σοκολάτας, γαρνιρισμένος με φιλέ αμυγδάλου.

Υλικά για 3 μικρούς κορμούς

Υλικά συνταγής

Για τη γέμιση:
27 στρογγυλά μπισκότα κανέλας (ή άλλα προτίμησής σας)
1 φλ. τσαγιού γάλα
500 ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, κρύα
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες

Για την επικάλυψη:
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση συνταγής

Για τη γέμιση: Τοποθετείτε τη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε ένα μπόλ και τα χτυπάτε με το μίξερ σε σταδιακά αυξανόμενη ταχύτητα, μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί.

Σε άλλο μπολ ρίχνετε το γάλα, βουτάτε μέσα ένα μπισκότο τη φορά και τα τοποθετείτε πάνω στο πάγκο εργασίας μας, στρωμένο με λαδόκολα. Πάνω από κάθε μπισκότο βάζετε από 1 κοφτή κ.σ. σαντιγί.

Συνεχίζετε κατά αυτόν το τρόπο μέχρις ότου ο κάθε κορμός σας να αποτελείται από 9 μπισκότα συνολικά. Τοποθετείτε το κάθε κορμό σε οριζόντια θέση πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολα και τον καλύπτετε καλά γύρω γύρω με σαντιγί. Φτιάχνετε και τους 3 κορμούς, τους τυλίγετε σε ρολό σε ένα κομμάτι λαδόκολα (έναν τη φορά ξεχωριστά) και τους τοποθετείτε στη κατάψυξη για 3 ώρες.

Για την επικάλυψη: Τοποθετείτε τα κομματάκια κουβερτούρας μαζί με τη κρέμα γάλακτος σε μικρό αντικολλητικό σκεύος και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε για λίγη ώρα στην άκρη να κρυώσει το μείγμα σοκολάτας.

Βγάζετε τους κορμούς από τη κατάψυξη, τους καλύπτετε με τη σοκολάτα, τους πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα φιλέ αμυγδάλου και τους ξαναβάζετε στη κατάψυξη μέχρι να “σφίξει” η σοκολάτα. Μετά κόβετε τους κορμούς σε διαγώνιες φέτες και σερβίρετε. 



Πηγή: sintayes.gr 
Καλή επιτυχία!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu