Μπιφτέκια λαχανικών & Ελαφρύ γλυκό ψυγείου νηστίσιμο!!

 


Μπιφτέκια λαχανικών 


Μια εύκολη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό φαγητό. Μπιφτέκια λαχανικών για να φάνε τα παιδιά, εύκολα, λαχανικά πεντανόστιμα και να τα απολαύσετε και εσείς σκέτα ή σαν συνοδευτικό ή ορεκτικό ή σε χάμπουργκερ.

Υλικά συνταγής
500 γρ. πατάτες τριμμένες
200 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
300 γρ. καρότα τριμμένα
200 γρ. κρεμμύδια ξερά τριμμένα
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα ψιλοκομμέμα
1 φλ. φρέσκο δυόσμο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μπέϊκιν πάουντερ
1 μεγάλο ποτήρι μπύρας
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
3 αυγά [*]
150 γρ. κασέρι τριμμένο [*]
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα 

Εκτέλεση συνταγής
Τρίβουμε όλα τα λαχανικά και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να “τραβήξει” τα περισσότερα υγρά.

Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν και να σωθούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ κάνουμε ένα κουρκούτι με τη μπύρα, λίγο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αυτό το μίγμα το ενώνουμε με τα σοταρισμένα λαχανικά, το κασέρι και ανακατεύουμε. Θέλουμε να αποκτήσουμε ένα μείγμα που να είναι πηκτό και να στέκεται.

Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το αρωματικό φυτό της αρεσκείας μας. Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα να φουσκώσει λίγο. Τηγανίζουμε τα μπιφτέκια σε αντικολλητικό τηγάνι σε λίγο ελαιόλαδο ή στο φούρνο σε ταψάκι.

[*] Αν νηστεύετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί κασέρι με τυρί σόγιας/τόφου ή άλλο νηστίσιμο επιλογής σας.

[* ] Τα αυγά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με:

  1 αυγό = 2 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ ή 
  1 αυγό = 1/4 φλιτζάνι πουρέ πατάτας ή 
  1 αυγό = 2 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. λάδι + 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ  

Πηγή: sintayes.gr 

ΓΛΥΚΙΑ 

Ελαφρύ γλυκό ψυγείου νηστίσιμο 


Υλικά συνταγής
200 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο φυτικό γάλα επιλογής σας (όπως αμυγδάλου ή καρύδας ή άλλο)
30 γρ. σκόνη κακάο
100 γρ. νισεστέ
125 γρ. κουβερτούρα 
2 βανιλίνες
2 πακέτα κράκερς

Εκτέλεση συνταγής
Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τη ζάχαρη και το μισό φυτικό γάλα (χρησιμοποιήθηκε γάλα καρύδας), τα ανακατεύετε με σύρμα και το αφήνετε στην άκρη. Αδειάζετε το υπόλοιπο φυτικό γάλα σε μπολ προσθέτετε το κακάο και το νισεστέ και τα ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν πλήρως.

Αδειάζετε το μείγμα κακάο μέσα στη κατσαρολίτσα, φιλτράροντάς το σε σουρωτήρι, και τα ανακατεύετε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά. Μόλις το μείγμα γίνει κρέμα την αποσύρετε από τη φωτά και αμέσως προσθέτετε στη καυτή κρέμα την κουβερτούρα και τις βανιλίνες και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει πλήρως η κουβερτούρα.

Στη βάση ενός ταψιού 35×23 εκ. στρώνετε 12 κράκερς, το ένα δίπλα στο άλλο (να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους). Από πάνω απλώνετε την μισή σοκολατένια κρέμα. Πάνω από τη κρέμα απλώνετε άλλη μια στρώση κράκερς και τελειώνετε στρώνοντας την υπόλοιπη μισή κρέμα. 

Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη την κρέμα επιφάνειας και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείου για τουλάχιστον 3 ώρες για να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά. Πριν σερβίρετε καλύπτετε το γλυκό σας με σπασμένα, σε μικρά κομματάκια, κράκερς και προαιρετικά από πάνω πασπαλίζετε λίγη ζάχαρη άχνη.  

Πηγή: sintayes.gr 
Καλή επιτυχία!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu