Γίγαντες λεμονάτοι με σπανάκι και μυρωδικά στο φούρνο & Γαλακτομπούρεκο πανεύκολο!!

 


Γίγαντες λεμονάτοι με σπανάκι και μυρωδικά στο φούρνο 


Γίγαντες.. ένα νόστιμο και υγιεινό όσπριο που μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όλοι με υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή για λεμονάτους γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά στο φούρνο, ένα πιάτο δυναμωτικό, νοστιμότατο, με λίγες θερμίδες, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που θα γίνει το αγαπημένο σας. 

Υλικά συνταγής

500 γρ. φασόλια γίγαντες

200 γρ. τοματάκια κον κασέ

1 κύβο λαχανικών

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνο το άσπρο μέρος του, σε ροδέλες 1 εκ. περίπου

2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

500 γρ. σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια

3 κλωνάρια σέλερι, κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες

100 ml ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες

1 λεμονιού το χυμό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

έξτρα άνηθο ψιλοκομμένο, ξύσμα και έξτρα ζωμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και προαιρετικά τυρί φέτα για το σερβίρισμα 

Εκτέλεση συνταγής

Βάζετε αποβραδίς τους γίγαντες σε μπόλικο κρύο νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα τους σουρώνετε και τους βάζετε, σε νερό που να τους σκεπάζει, να βράσουν (χωρίς αλάτι) για 45-55 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να βράσουν. 

Εν τω μεταξύ, όσο βράζουν οι γίγαντες, σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το πράσο, το σέλερι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σπανάκι, το σκόρδο και το χυμό λεμονιού. Μόλις μαραθούν και πέσει ο όγκος τους, προσθέτετε τις ντομάτες κονκασέ και ανακατεύετε.

Στη συνέχεια προσθέτετε 700 ml νερό, τον κύβο κότας, τους γίγαντες στραγγισμένους, τον άνηθο και αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Μόλις πάρουν βράση, μεταφέρετε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα ταψί και ψήνετε το φαγητό σας στους 180 βαθμούς μέχρι να δέσει η σάλτσα και πιεί το ζουμί.

Βγάζετε το φαγητό σας από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό γαρνιρισμένο με έξτρα άνηθο ψιλοκομμένο, ξύσμα και έξτρα ζωμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο. Προαιρετικά το πασπαλίζετε με λίγη θρυμματισμένη φέτα. Καλή σας όρεξη! 

Πηγή: sintayes.gr 


ΓΛΥΚΙΑ 


Γαλακτομπούρεκο πανεύκολο 


Μια πανεύκολη συνταγή για ένα πατροπαράδοτο αγαπημένο γλυκό. Γαλακτομπούρεκο με τους πολλούς πιστούς οπαδούς που δεν το αλλάζουν με κανένα άλλο. Απολαύστε το…

Υλικά συνταγής

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

2 1/2 λίτρα φρέσκο γάλα

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

600 γρ. ζάχαρη

5 κρόκους αυγών χτυπημένους

ξύσμα 1 λεμονιού

2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη για τη κρέμα

3/4 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για τα φύλλα κρούστας

Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 μπαστουνάκι βανίλιας ή μια καψουλίτσα βανίλια σε σκόνη

2 κ.σ. γλυκόζη ή μέλι

Εκτέλεση συνταγής

Βουτυρώνετε ένα ταψί Νο. 36 και το αφήνετε στην άκρη.

Ζεσταίνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, για να μη κολλήσει το μείγμα και να δέσει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς. Μέχρι να κρυώσει ανά διαστήματα ανακατεύετε για να μην σχηματιστεί κρούστα.

Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών συνεχίζοντας το χτύπημα να ενσωματωθεί και το αφήνετε στην άκρη.

Βουτυρώνετε ένα ταψί Νο 36 και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα ένα με ένα πινέλο, χρησιμοποιώντας τα ¾ φλιτζανιού βούτυρο. Αδειάζετε τη κρέμα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα. Κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, χαράζετε το γλυκό σε καρεδάκια και το ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε το γαλακτομπούρεκο για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για το σιρόπι: Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρόλι, ώσπου να δέσει καλά. Αδειάζετε προσεκτικά το ζεστό –όχι καυτό- σιρόπι, πάνω στο επίσης ζεστό και όχι καυτό γαλακτομπούρεκο, και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. 

Πηγή: sintayes.gr 

Καλή επιτυχία!!




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu