Γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες & Χαλβάς με σοκολάτα νηστίσιμος!!

 


Γαρίδες σαγανάκι νηστίσιμες 


Μια μοναστηριακή συνταγή για πεντανόστιμες νηστίσιμες γαρίδες σαγανάκι! Μια συνταγή από τη Μονή Σινά του πατέρα Πορφύριου για ένα εξαιρετικό πιάτο με νόστιμες και μυρωδάτες γαρίδες, με τραγανά λαχανικά και ντοματένια σάλτσα, με λίγο ούζο και κονιάκ που απογειώνουν τη γεύση τους. Απολαύστε τες τις μέρες της νηστείας, και όχι μόνο, με την οικογένειά σας και τους φίλους σας!

Υλικά συνταγής
20-25 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και εντεράκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο με μεγάλα καρέ
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μεγάλα καρέ
1 πιπεριά κίτρινη, κομμένη σε μεγάλα καρέ
5-6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
70 ml ούζο
2 κ.σ. κονιάκ
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
1/4 κ.γ. πάπρικα καυτερή
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής
Σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, για 3-4 λ ή μέχρι να μαραθεί ελαφρώς. Στη συνέχεια προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσουν.

Ρίχνετε τα σκόρδα, τα σοτάρετε για 1 λ και “σβήνετε” με το ούζο και το κονιάκ. Αφήνετε τα υλικά να εξατμισθεί το αλκοόλ και μόλις πάρουν μια βράση προσθέτετε τις ντομάτες, τις 2 ειδών πάπρικες και αλατοπίπερο.

Ανακατεύετε αυξάνετε τη φωτιά σε δυνατή και μαγειρεύετε τα λαχανικά για 2-3 λ για να έχουν μια ελαφρώς τραγανή υφή. Μετά προσθέτετε τις γαρίδες και συνεχίζετε το μαγείρεμα μόνο για 2 λ, γυρίζοντάς τες 1-2 φορές. Σερβίρετε το σαγανάκι σας αμέσως και καλή σας όρεξη!

Tip: Με τις ουρές και τα κελύφη μπορείτε να φτιάξετε ζωμό για κριθαρότο με κατεψυγμένες γαρίδες ή γαριδομακαρονάδα κ.λ.π. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε 1.3 λίτρα νερού, τα κεφάλια και τα κελύφη μαζί με 1 κ.γ. αλάτι και τα σιγοβράζετε για 8 λ από την ώρα βρασμού. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και τα κελύφη και κρατάτε το ζωμό. 

Πηγή: sintayes.gr 

ΓΛΥΚΙΑ 

Χαλβάς με σοκολάτα νηστίσιμος 


 Χαλβάς με σοκολάτα και φουντούκια νηστίσιμος. Ένα υπέροχο γλυκό για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη σιροπιαστή γεύση του σε έναν τέλειο συνδυασμό με τη σοκολάτα. Μια συνταγή (από εδώ) που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε !!!

Υλικά συνταγής
750 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαργαρίνη νηστίσιμη (Χωριό με ελαιόλαδο ή άλλη επιλογής σας)
250 γρ. σιμιγδάλι χονδρό 
150 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κ.γ. σκόνη βανίλιας ή 1 λοβό βανίλιας
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
150 γρ. κουβερτούρα μαύρη 52% κακάο, κομμένη σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζετε τα φουντούκια, χωρίς λιπαντική ουσία σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν τα χοντροκόβετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε, σε μέτρια φωτιά για 6 λ μετά το σημείο βρασμού, μέχρι να έχετε ένα μέτριο σιρόπι. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη. 
Σε μεγάλη βαριά κατσαρόλα λιώνετε τη μαργαρίνη, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. 

Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα (για να μη κολλήσει το σιμιγδάλι) για 5-6 λ ή μέχρι να καβουρδιστεί το μείγμα, πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και  βγάλει το άρωμά του. 

Προσθέτετε τα χοντροκομμένα φουντούκια και συνεχίζετε το καβούρδισμα ανακατεύοντας διαρκώς για 1-2 λ επιπλέον. 

Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι (με μεγάλη προσοχή μη κάψετε τα χέρια σας επειδή το σιρόπι πιτσιλίζει έντονα), ανακατεύοντας έντονα και ασταμάτητα με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα σχετικά λασπώδες μείγμα. 

Βάζετε ξανά τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνετε τη βανίλια (αν ρίξετε τα σποράκια από λοβό τον χαράζετε κατά μήκος στη μέση και ξύνετε τα σποράκια με ένα μαχαιράκι μέσα στο μείγμα) ανακατεύοντας διαρκώς. Αν το μείγμα κοχλάζει και κάνει μεγάλες φουσκάλες, χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά, συνεχίζοντας το ασταμάτητο ανακάτεμα.  

Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη κανέλα και τη κουβερτούρα και συνεχίζετε το ανακάτεμα με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και ενσωματωθεί στο χαλβά. 

Λαδώνετε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, ή φόρμα για ζελέ, ή ατομικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σουφλέ και αδειάζετε εκεί το χαλβά. Το αφήνετε στην άκρη για 1 έως 1 ½ ώρα να κρυώσει και να σφίξει και στη συνέχεια τον ξεφορμάρετε και τον σερβίρετε αμέσως. 

Πηγή: sintayes.gr 
Καλή επιτυχία!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu