Τσιπούρες στο φούρνο με φρέσκα μυρωδικά και λαδολέμονο άνηθου & Το πιο γλυκό, εύκολο και γρήγορο Ραβανί!!

 


Τσιπούρες στο φούρνο με φρέσκα μυρωδικά και λαδολέμονο άνηθου 


Πεντανόστιμες τσιπούρες στο φούρνο με φρέσκα μυρωδικά και λαδολέμονο φούρνου. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα υγιεινό πιάτο ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό και όχι μόνο τραπέζι που σίγουρα θα το απολαύσετε όσοι το δοκιμάσετε. Προαιρετικά μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια δροσερή κολοκυθοσαλάτα τη συνταγή της οποίας παραθέτουμε πιο κάτω. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τις τσιπούρες με ψάρια ιδίου περίπου βάρους όπως με λαβράκια ή φαγκριά ή μικρές σφυρίδες, αλλά και με ένα μεγάλο ψάρι π.χ. με μεγάλο ροφό ή συναγρίδα.

Υλικά συνταγής

Για τα ψάρια

4 μεγάλες τσιπούρες, καθαρισμένες από εντόσθια και λέπια

1/2 ματσάκι μαϊντανός, άκοπος, πλυμένος και στεγνωμένος

1/2 ματσάκι φρέσκος δυόσμος (ή φρέσκος κόλιανδρος), άκοπος, πλυμένος και στεγνωμένος

8 κλαδάκια από φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι 

λίγο ελαιόλαδο, για το ταψί

αλάτι 

Για το λαδολέμονο άνηθου

50 ml ελαιόλαδο

50 ml χυμός λεμονιού

20 ml χυμός πορτοκαλιού

1/2 κ.σ. μέλι

1/2 κ.σ. μουστάρδα

6 κ.σ. άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Εκτέλεση συνταγής

Για το λαδολέμονο άνηθου: Ρίχνετε όλα τα υλικά για το λαδολέμονο σε ένα γυάλινο βαζάκι, το κλείνετε καλά με το καπάκι του και το ανακινείτε έντονα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Μεταφέρετε 3 κ.σ. από το έτοιμο λαδολέμονο σε ένα βαθύ πιάτο και το υπόλοιπο το σκεπάζετε και κρατάτε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε. 

Για τα ψάρια: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί που να χωράει τα ψάρια σας ακριβώς. Το αφήνετε στην άκρη. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε κατά μήκος τα ψάρια, από την πλευρά της κοιλιάς, ξεκινώντας από το κεφάλι και καταλήγοντας στην ουρά, αλλά χωρίς να φτάσει η μύτη του μαχαιριού μέχρι τη ραχοκοκαλιά. Έτσι, το άνοιγμα της κοιλιάς απλώς μεγαλώνει, χωρίς να κόβεται στα δύο το ψάρι.

Φτιάχνετε 4 ματσάκια από το μαϊντανό και το δυόσμο και προσθέτετε στο κάθε ματσάκι από 2 κλαράκια ρίγανη (ή θυμάρι). Βρέχετε τις κορυφές από τα ματσάκια στο λαδολέμονο που έχετε κρατήσει στο πιάτο και βάζετε από ένα ματσάκι στην κοιλιά του κάθε ψαριού.

Αραδιάζετε τα ψάρια στο λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, τα αλατίζετε και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-17 λ ή, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να ψηθούν καλά μέχρι μέσα χωρίς όμως να χάσουν τους ζωμούς τους και “στεγνώσουν” αλλά να μείνουν ζουμερά.

Τα βγάζετε από το φούρνο, αφαιρείτε τα κλαράκια μυρωδικών από τη κοιλιά τους και σερβίρετε τα ψάρια σας περιχυμένα με το λαδολέμονο άνηθου. Μέχρι να ψηθούν τα ψάρια, προαιρετικά φτιάχνετε τη πιο κάτω κολοκυθοσαλάτα για να συνοδεύσετε τα ψάρια σας

Για τη κολοκυθοσαλάτα (προαιρετικά): Τρίβετε 600 γρ. κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα στύβετε καλά με τα χέρια μας, τα βάζετε σε ένα μπολ και τα αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1/2 φλ. τσαγιού φύλλα από φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (ή 1 κ.σ. ξερό δυόσμο ή ρίγανη) και 2 κ.σ. από το λαδολέμονο της συνταγής. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε. 

Πηγή: sintayes.gr 


ΓΛΥΚΙΑ 


Το πιο γλυκό, εύκολο και γρήγορο Ραβανί 


Μια συνταγή για ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά.

Ραβανί. Μια εύκολη, γρήγορη και υπέροχη συνταγή του Στ. Παρλιάρου που θα την απολαύσετε σκέτη ή σαν βάση για το παγωτό σας.

Υλικά συνταγής

Για το ραβανί:

6 αυγά (χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια)

140 γρ. ζάχαρη

140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

250 γρ. ζάχαρη

220 γρ. νερό

30 γρ. γλυκόζη (κάνει πιο ρευστό το σιρόπι, δεν ζαχαρώνει και σε αυτές τις ποσότητες δεν αλλοιώνει τη γεύση)

Εκτέλεση συνταγής

Για το ραβανί: Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους αυγών με 100 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Χτυπάμε τα ασπράδια με τα 40 γρ. ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 20 εκ. ή σε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 23 x 23 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C, για 20 – 30 λεπτά.

Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (μετρώντας από το σημείο βρασμού). Βγάζουμε το ρεβανί από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό (δηλαδή και τα δύο ζεστά). 

Πηγή: sintayes.gr 

Καλή επιτυχία!!




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu