Χυλοπίτες με πικάντικα κοκκινιστά μύδια
Υλικά συνταγής
Για τα μύδια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1,5 κιλά μύδια, καθαρισμένα
2/3 φλ. τσαγιού (150 ml) ούζο
Για τη σάλτσα
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο (250 γρ. περίπου) ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
τα υγρά από το άχνισμα των μυδιών
1 συσκευασία (500 γρ.) ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
1 φλ. τσαγιού (240 ml) νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις χυλοπίτες
1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες μακριές
αλάτι χοντρό
Για το λάδι άνηθου
1/3 φλ. τσαγιού (80 ml) ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
Εκτέλεση συνταγής
Για τα μύδια: Προθερμαίνετε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και το σοτάρετε ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα (προσέχοντας να μην καεί γιατί θα πικρίσει). Προσθέτετε τα μύδια, ανακατεύετε 2-3 φορές, τα σβήνετε με το ούζο και τα αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ για τουλάχιστον για 40-50 δευτερόλεπτα.
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε τα μύδια να αχνιστούν για περίπου 4-5 λ. Όταν ξεσκεπάσετε τη κατσαρόλα τα μύδια θα πρέπει να είναι ανοιχτά. Τα κλειστά τα πετάτε. Αδειάζετε τα μύδια με τα υγρά τους σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν μέχρι να τα χρειαστείτε.
Για τη σάλτσα: Προθερμαίνετε καλά την ίδια κατσαρόλα που αχνίσατε τα μύδια, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το καρότο και τα σοτάρετε για 2-3 λ.
Στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ, τα υγρά από το μπολ με τα μύδια, το χυμό τομάτας και το νερό. Ρίχνετε πιπέρι, ελάχιστο αλάτι, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε τη σάλτσα, με μισόκλειστο το καπάκι για 30 λ.
Για τις χυλοπίτες: Παράλληλα σε μια δεύτερη κατσαρόλα, περίπου 15 λ πριν να είναι έτοιμη η σάλτσα, βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, κοχλαστό νερό, τις χυλοπίτες 2 λ λιγότερο απ’ ότι αναγράφεται στη συσκευασία τους. Κρατάτε λίγο από το νερό που τις βράσατε και τις στραγγίζετε.
Μεταφέρετε τις χυλόπιτες στη κατσαρόλα με την έτοιμη σάλτσα, προσθέτετε και τα μύδια, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 2-3 λ ανακατεύοντας διαρκώς για να μη κολλήσουν στη βάση της κατσαρόλας. Αν απαιτηθεί ρίχνετε λίγο από το νερό που βράσατε τις χυλοπίτες και κρατήσατε στην άκρη. Δοκιμάζετε το αλάτι, διορθώνετε και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Για το λάδι άνηθου: Σε ένα μούλτι ρίχνετε το ελαιόλαδο και τον άνηθο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του, και χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθεί ο άνηθος και έχετε ένα πράσινο λάδι. Αδειάζετε το αρωματισμένο πράσινο λάδι στη κατσαρόλα με το φαγητό, ανακατεύετε και το σερβίρετε ζεστό. [*]
[*] Tip: Σε περίπτωση το μαχαίρι από το μούλτι δεν μπορεί να το αλέσει το ανοίγουμε και πιέζουμε με ένα κουτάλι τον άνηθο που βρίσκεται στα τοιχώματα έτσι ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με το λάδι.
Πηγή: sintayes.gr
ΓΛΥΚΙΑ
Μελαχρινή σιροπιαστή νηστίσιμη
Υλικά συνταγής
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. χονδροσπασμένη καρυδόψιχα
2 κ.σ. κακάο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
2 σφηνάκια κονιάκ
650 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
200 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το ταψί *
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
500 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Για πασπάλισμα [προαιρετικά]: ψιλοκομμένα καρύδια, φυστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση συνταγής
Λαδώνω ένα ταψί διαμέτρου 28-30 εκ. και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C κατά προτίμηση στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το κακάο, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού, ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή με ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσω ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζω στο λαδωμένο ταψί το μείγμα και το ψήνω για 1 ώρα. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν το μείγμα κοχλάσει, το σιγοβράζω για 8 – 9 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό. Περιχύνω σταδιακά την κρύα «μελαχρινή» με το χλιαρό σιρόπι. Όταν κρυώσει ξανά το γλυκό το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζω προαιρετικά με τριμμένα καρύδια σκέτα ή και φυστίκια Αιγίνης και σερβίρω.
* Προαιρετικά για πιο ελαφριά γεύση, βάλτε 1/2 ελαιόλαδο και 1/2 σπορέλαιο.
Πηγή: sintayes.gr
Καλή επιτυχία!!
0 Σχόλια