Γκιούλμπασι από τη Μικρά Ασία
ΥΛΙΚΑ
1kg αρνί κομμένο σε μπουκιές
1kg στήθος κοτόπουλο σε μπουκιές
1kg χοιρινή πανσέτα σε μπουκιές
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
2 κρεμμύδια
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
200gr κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε από το προηγούμενο 24ωρο όλα τα υλικά της συνταγής μας, εκτός από το τυρί, και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
Τα τοποθετούμε σε γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για μισή ώρα και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς κελσίου για άλλες 2,5 ώρες περίπου.
Μισή ώρα πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ανοίγουμε τη γάστρα και ρίχνουμε το τυρί μέχρι να λιώσει.
Πηγή: xrysessyntages.gr
ΓΛΥΚΙΑ
Χαλβάς πορτοκαλένιος με σιμιγδάλι
Υλικά συνταγής
1.250 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη (αυξομειώστε τη ποσότητα ανάλογα με τη γεύση σας και ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα πορτοκάλια σας)
1 λοβό βανίλιας
250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
3 μεγάλων πορτοκαλιών το χυμό + το ξύσμα
50 γρ. αποξηραμένη καρύδα (ινδοκάρυδο)
πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
ελαφρώς καβουρδισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα ή κάσιους και σταφίδες για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το λοβό βανίλιας και τα ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνετε το σιμιγδάλι μαζί το χυμό και το ξύσμα των 3 πορτοκαλιών και ανακατεύετε πολύ καλά να αναμιχθούν πλήρως.
Τέλος προσθέτετε το αποξηραμένο ινδοκάρυδο, ανακατεύετε και τα αφήνετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να βράσουν τα υλικά και φουσκώσει το σιμιγδάλι. Όταν αρχίσουν να βράζουν και εμφανιστούν οι πρώτοι πίδακες κοχλασμού αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προαιρετικά, προσθέτετε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχει ο χαλβάς σας ένα πορτοκαλί χρώμα. Βγάζετε το λοβό της βανίλιας, τον ανοίγετε οριζόντια με ένα κοφτερό μαχαιράκι, ρίχνετε τα εσωτερικά σποράκια του μέσα στο χαλβά και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί, μεγέθους επιλογής σας, ανάλογα με το πάχος κομματιών του χαλβά που επιθυμείτε. Ισιώνετε την επιφάνειά του με την ανάποδη ενός κουταλιού, τον αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά. [*]
Στη συνέχεια με ένα κοφτερό μαχαίρι τον κόβετε σε κομμάτια μερίδες, πάνω σε κάθε κομμάτι βάζετε από ένα ξηρό καρπό και 1-2 σταφίδες και μετά τον βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει. Τον σερβίρετε δροσερό και τον απολαμβάνετε.
[*] Αντί για ταψί μπορείτε να βάλετε το χαλβά σας σε φόρμα ή φόρμες επιλογής σας, όπως όλο το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα του κέικ ή χωριστά σε 2 μικρότερες φόρμες ή να τον μοιράσετε σε ατομικά φορμάκια. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία κρυώματος όπως προαναφέρεται.
Πηγή: sintayes.gr
Καλή επιτυχία!!
0 Σχόλια