Νουά κατσαρόλας λεμονάτο & Τούρτα "Πράγα"!!

 


Νουά κατσαρόλας λεμονάτο 


Νουά κατσαρόλας λεμονάτο. Μια συνταγή για ένα φαγητό αγαπημένο που καλύπτει όλα τα γούστα και είναι εύκολο στην παρασκευή του, για οικογενειακά γεύματα αλλά και για το πιο ιδιαίτερο κάλεσμα.

Υλικά συνταγής
1.200 γρ. μοσχάρι νουά 
1 κρεμμύδι σε φέτες
2 κ.σ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομματάκια
1/2 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
το χυμό 2 λεμονιών
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό θυμάρι
2 καρότα κομμένα σε μακρόστενα μπαστουνάκια
2 πατάτες κομμένες σε κύβους [προαιρετικά] [*]
600 ml ζεστό νερό ή ζωμός κρέατος
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
Κόβουμε κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια. Τρυπάμε το κρέας με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήγουμε μέσα τα δοντάκια σκόρδου.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ” όλες τις πλευρές το κρέας μας, για περίπου 10΄. 

Προσθέτουμε τις πατάτες [προαιρετικά], λίγο ελαιόλαδο ακόμα, το καρότο, το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3΄περίπου.

Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ζωμό κρέατος ή νερό, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε για 1:15 ώρα περίπου. [Γυρίζουμε συχνά το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα].

Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λεμόνι. Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε σανίδα κοπής και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Το ξαναζεσταίνουμε μέσα στο ζουμί του και στραγγίζουμε τη σάλτσα. 

Για να δέσουμε τη σάλτσα, δυναμώνουμε τη φωτιά, διαλύουμε 1 ή 2 κ.σ. κορν φλάουερ [ανάλογα πόσο αραιή είναι η σάλτσα] σε 1/3 φλ. κρύο νερό, το προσθέτουμε στο ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3΄μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βάζουμε σε πιατέλα τις φέτες νουά στη σειρά. Γαρνίρουμε αριστερά και δεξιά του κρέατος τις πατάτες και τα καρότα και τα περιχύνουμε με τη λεμονάτη σάλτσα. 

[*] Εναλλακτικά μπορείτε να μη βάλετε τις πατάτες μέσα στο φαγητό αλλά να τις κόψετε σε φέτες, να τις αλατίσετε, τις τηγανίσετε και να τις προσθέσετε στο τέλος στη σάλτσα κρέατος. Αφήστε τες να πάρουν μια βράση μέσα στη σάλτσα και γαρνίρετε μετά το κρέας. 

Πηγή: sintayes.gr 

ΓΛΥΚΙΑ 

Τούρτα “ΠΡΑΓΑ” 


Υλικά:
Για το Παντεσπάνι:

6 αυγά
150 γραμμάρια ζάχαρη
115 γραμμάρια αλεύρι
30 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
15 γραμμάρια κακάο
βανίλια

Για το σιρόπι:
100 ml νερό
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Για την κρέμα:
1 κρόκο αυγού
20 ml νερό
120 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
200 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο
10 γραμμάρια κακάο
βανίλια

για την γκαναζ:
100 ml μαγειρική κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια θρυμματισμένη σοκολάτα
20 γραμμάρια βούτυρο
2-3 κουταλιές της σούπας ζεστασμένη μαρμελάδα βερίκοκο 

Εκτέλεση:
Έσπασα τα αυγά χωρίζοντας τα ασπράδια από τους κρόκους. Τα χτυπάω με μίξερ σε χωριστά μπολ. Ανακάτεψα το αλεύρι και το κακάο και μετά τα κοσκινισα.

Ανακάτεψα τους κρόκους με τη ζάχαρη και χτύπησα καλά. Πρόσθεσα αλεύρι και κακάο και το βούτυρο. Χτυπάμε καλά και κουταλιά κουταλιά
προσθέτουμε την μαρεγκα απο τα χτυπημένα ασπράδια. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Έριξα τη ζύμη σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί. Το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και το ψήνω μέχρι να στεγνώσει.
Το έβγαλα και άφησα τον παντεσπανι να κρυώσει εντελώς. Μετά το έκοψα σε τρία μέρη. Τα παντεσπανια μπορούν επίσης να ψηθούν χωρίζοντας τη ζύμη σε 3 ίσα
μέρη και ψήνοντας το καθένα ξεχωριστά.

Για την κρέμα
Χτυπάω το βούτυρο με το μίξερ για 2-3 λεπτά περίπου. Σε ένα μπολ πανω σε μπεν μαρι χτυπάω τον κρόκο με το νερό και το ζαχαρουχο γάλα.

Άφησα λιγο να κρυώσει και πρόσθεσα στο χτυπημένο βούτυρο. Τέλος προσθέτουμε το κακάο και τη βανίλια.

Σε μια φόρμα για κέικ(Τσέρκι), εβαλα το παντεσπανι σιρόπιασα και μετα κρέμα σε 3 στρώματα. Από πάνω απλώνω ζεστή μαρμελάδα βερίκοκο.

Έριξα τη γκανάζ πάνω από το κρύο κέικ.
Την ετοίμασα ζεσταίνοντας όλα τα προϊόντα σε μπεν μαρι. Όταν αναμειχθούν καλά, αφαιρείται και αφήνεται να κρυώσει για 3-4 λεπτά. 


Πασπάλισα το γλυκό και στόλισα με Nutella!! 

Πηγή: xrysoskoufaki.gr
Καλή επιτυχία!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Close Menu